26 Nisan 2016 Salı

KIBRIS

  Bu haftasonu Kıbrıstaydık. İlk defa gördüm. Çok beğendim. Kıbrısta en bilindik 3 nokta: Gazimağosa , Lefkoşa, Girne. Bunun dışında illaki vardır başka gezilecek popüler olmayan yerleri. Detaylı bir araştırma yapmadım açıkçası.

  Uçağımızdan indik. İlk hedefimiz Magosa. Taksicilere fiyat sorduk. 150 lira fiyat verdiler , yardımcı oluruz dediler. Biz Kıbhas'a yöneldik. Saat başı otobüs varmış. Kişi başı 15 lira idi galiba. 1 saatlik bir yolculuğun sonunda vardık. Yolculuğumuz boyunca neler gördük. Dümdüz bir ova. Yer yer müstakil evler mevcut. Uzakta Beş parmak dağları. İndiğimiz yeri tam hatırlamıyorum. Ordan sur içine gitmek için taksiye bindik , 15 lira tuttu. İndiğimiz yerden merkez yaklaşık 2 km. Eşyamız çok olduğu için biz taksiyi tercih ettik ama yürünedebilir. Taksi bizi  Lala Mustafa Paşa Camiinde indirdi. Öncelikle karnımızı doyurmak istedik. Camiden yukarıya doğru yürüdük. Gözümüze kestirdiğimiz bir yere oturduk. Kıbrıs'a pahalı derler ama İstanbul'a göre uygun bile. Meksika soslu tavuk yedim , 20 lira. Salatası, pilavı, patates kızartması yanında. Bir de ayran içtik. Ordaki ayran Türkiyedeki bilindik markalardan değil. Yemekten sonra etrafı gezmeye başladık. İlk gittiğimiz yer: Nazım Hikmet Zindanı. Ben içine girmedim. Zindanın yanında açık hava çok tatlı bir kafe var. Orada bir sıkma portakal suyu için derim. Sonrasında Lala Mustafa Paşa Camisi var, kiliseden bozma bir cami. Çok ihtişamlı görünüyor. Kıbrısta bu şekilde çok cami var. Bu kiliseler benim gözüme çok hoş göründü. İtalya'da gördüğüm kiliseleri bu kadar beğenmemiştim. Camiyi gördükten sonra aşağı inen yol Petek pastanesine ve kaleye çıkıyor. Petek pastanesi uzun yıllardır var olan bir pastane imiş. O yüzden daha popüler ama çok şirin kafeler var. Petek pastanesi dondurma konusunda iddialı. Ben o denli lezzetli bulmadım. Kıbrısta esas dondurması meşhur olan "Mardo" var. Özelliği tamamen doğal olması ,içinde kıvam artırıcı bulunmaması. Çilekli , sade , çikolatalı , muzlusu var. Muzluyu çok beğendim. Magosada gezebileceğiniz bir de Salamis caddesi var. Kafeler , mağazaların olduğu daha çok öğrencilerin takıldığı bir cadde.  Biz çok ara sokakları gezemedik. Bu yazdıklarımı yapmak zaten 4 saatimizi aldı. Akşam Gazimağosa Orduevinde geçtik. Orduevi kurtarılmış bölgenin içinde kalıyor. Taksi ile geçebiliyorsunuz kurtarılmış bölgeden , yaya olarak geçişe izin vermiyorlar. Ama orduevinde indikten sonra birazcık yürüdük gördük binaları. Hepsi terkedilmiş, yıkılmış, camları kırılmış, bazıları inşaat olarak kalmış. Kumarhaneler, oteller , eğlence mekanları... 50 yıldır bu binalar bu şekilde duruyor. Hayalet şehir gibi. Birkaç binayı değerlendirmişler , subay orduevi ve astsubay orduevi yapmışlar.  Biz subay orduevinde kaldık. Onun da şöyle bir hikayesi var: Bir adam otel olarak yaptırmış. Mısırdan özel Kleopatra kumu getirtmiş. Sonrasında adam öğrenmiş ki o bölge Türklerin eline geçti. En üst kata çıkıp intihar etmiş. İnsan gezerken biraz hüzünleniyor.


Namık Kemal Zindanı



Lala Mustafa Paşa Camii


  2. gün Lefkoşa'daydık. Buraya da bayıldım. Burada gezecek daha çok yer var. Şehrin merkezini turlamanızı sağlayan mavi bir şerit var. Onu takip ettiğiniz zaman sizi gezilecek her yere götürüyor. Şehrin ortasından sınır geçiyor. United Nations a ait tampon bölge var. Bazı yerlerde tampon bölge aşırı daralıyor. Direk telin öteki tarafı Rumların. Sınır parkı var. Orda tam sınırın köşesinde ufak bir kafe var. Ordan rum tarafını izleyerek çay içebilirsiniz. Rum tarafının daha gelişmiş olduğunu söylüyorlar. Rumlar Türk tarafına geçebiliyorlar. Türklerden sadece 1974ten önce Kıbrıs vatandaşı olanlar geçebiliyor.  Hep mavi çizgileri takip edin derim. Sokakları da gezdiriyor. Evler birer antika, bayıldım. Sonrasında çarşıya geçtik. Büyük Hanın içine girdik. Çarşı da Mardo nun yeri var. Dondurmasını deneyin. Alışveriş konusuna gelince çoğu şey Türkiye'den geldiği için Türkiye'ye göre pahalıya satın alırsınız. Tabi hatıralık bir kaç bir şey almak gerekir, misal Kıbrıs Tepsisi :) Büyükdere caddesine geçtik. Butikler , restoranlar , kafeler...

Malesef Girne'ye gidemedim. Kıbrıs'ın en güzel yeri olduğunu söylüyorlar. Gelelim ulaşıma.Kıbrısta ulaşım sıkıltılı. Hele ücra yerlere gidecekseniz , illa taksi kullanmak zorunda kalabiliyorsunuz. Girne , Lefkoşa , Gazimağosa arasında giden servisler var. Yarım saatte bir ya da saatte bir , bazen hiç yok. Gününe göre değişiyor. Taksiyle Gazimağosa Lefkoşa arası yaklaşık 130 , 140 fiyat söylüyorlar. Hava alanına gitmek için KıbHas var. Onları da uçak saatlerine göre ayarlamışlar. Biz 3.10 uçağı için Lefkoşa'dan 12.45te bindik. Bir sonraki 14.15te imiş. 12.45 çok erken 14.15 çok geç. Ulaşım gerçekten çok sıkıntılı. Araba kiralamak uygun. Soldan akan trafikte sürebilirseniz tabi.

20 Nisan 2016 Çarşamba

Perpective Deformable Model Halcon 12.0

Halcon kullanamaya başlayan herkesin sıkıntısı internette yeteri kadar tartışma bulamaması olsa gerek. Dökümanları baya yararlı ama ilk etapta kavramak mümkün olmayabiliyor. O sebepten yazmaya karar verdim. Halconun eşleme için geniş çözüm önerileri var. Benim senaryomda perfpektif bozulmaları mevcut olduğu için bu modeli seçtim. Öncelikle model oluşturmamız gerekiyor. Kullanacağımız fonksiyon "create_planar_uncalib_deformable_model". Bu fonksiyona logonun resmini veriyoruz. Yada logonun bulunduğu kısma indirgediğimiz görüntüyü de verebiliriz. Ben denemelerim sonucu logo resmi ile daha yüksek başarım yakaladım.
Logonun olduğu bölgeye indirgediğimiz resmin şöyle bir güzelliği var . Logonun işaretlendiği bölgeyi arama yaparken kullanıyor. Aramaya o bölgeden başlıyor. Aramayı hızlandırmış oluyorsunuz. Test edeceğiniz görüntülerde logo aşağı yukarı aynı bölgedeyse bunu kullanmak avantajlı.

Ayarlanması gereken parametreler var
NumLevels : Şeklin piramidi oluşturuluyor. En alt basamakta orijinal boyutta logonun şekli , diğer basamaklarda bir önceki basamaktaki logonun yarısı, bu şekilde devam ediyor. Siz çok yüksek bir sayı girsenizde halcon şeklin anlamlı olduğu son basamağa göre girdiğiniz sayıyı değiştiriyor.

AngleStart, AngleExtent, AngleStep : Rotasyon aralığını ve adım büyüklüğünü belirlemeniz için. Dikkat etmeniz gereken AngleExtend aralığın kaç derece olduğu. Yani rotasyon aralığın -10 , 10 arası yapmak istiyorsanız AngleStart : -10 , AngleExtend : 20 derece olacak.

ScaleRMin, ScaleRMax, ScaleRStep : Benim anladığım ve test ettiğim kadarıyla 2 kullanımı var.
1. Eğer model oluşturmak için kullandığınız logo ile test resimlerindeki logolar yatay ve dikey yönde eşit oranda büyüyor ya da küçülüyorsa bu parametreler test resimlerinde logolar model logonun kaç katı aralığında değişiyor.
2. Yatay ve dikey büyüme eşit değilse satır bazında büyüme aralığı

ScaleCMin, ScaleCMax, ScaleCStep : Sütun bazında büyüme aralığı. Büyüme üstteki parametrenin 1. kısmında anlattığım gibiyse bu değerleri 1 olarak girin.

Optimization : Şeklin az sayıda nokta ya da çok sayıda nokta içermesini ayarlayan parametre

Metric : Logonuzun arkaplan ya da önce plan renkleri değişmiyorsa polarity yi kullanabilirsiniz , Değilse polarity i ignore etmeniz gerekir. Bir başka seçenek değişken polarity.

Contrast : Şeklin kenarlarının kontrastı .

MinContrast : Logo aratılırken şeklin kenarlarının olması beklenen kontrast

Parametreleri ayarlayıp modeli oluşturduktan sonra "inspect_shape_model" ile oluşturulan modeli kontrol etmekte fayda var. Sonraki aşama "find_planar_uncalib_deformable_model" fonksiyonu ile arama yapmak.

Aynı isimli parametrelerin anlamı yukarda yazdıklarımla aynı.

MinScore : Modelin gözükürlüğü. Çok düşük tutmak yanlış yerlerle eşlemesine sebep oluyor. Çok yüksek tutmak logoların bulunamaması ile sonuçlanıyor. Değeri yükseltmek işleme süresinin azarltıyor.

MaxOverlap : Logoların üst üste binebilmesi durumu.

Greediness : Algoritmanın ne kadar aç gözlü davranacağı.

HomMat2D : Homografi matrix

Score : Elde edilen skor